Akilles (Akillessene)

trykkbølge mot akilles

Trykkbølgebehandling av seneskade og senebetennelse i akilles

Trykkbølgebehandling kan benyttes mot seneskade og senebetennelse i akilles (akillessene). Trykkbølgebehandling er særlig effektivt mot akillesseneskader (akilles tendinose) og akillessenebetennelser (akilles tendinitt) – da behandlingsformen har en rekke fysikalske positive effekter mot slike diagnoser som medfører kortere tilhelingstid og økt reparasjon i de behandlede områdene.

 

Noen av disse diagnosene i akilles inkluderer:

Akillestendinopati

Tendinopati er et fellesbegrep for uspesifikk dysfunksjon eller skade i en sene. En akillestendinopati innebærer altså en skade eller lignende som ikke er utredet og at man derfor ikke – på gitte tidspunkt – kan skille mellom om det er en tendinitt (senebetennelse) eller tendinose (seneskade).

AkillestendinITT (SENEBETENNELSE I AKILLES)

Tendinitt er et medisinsk begrep for senebetennelse. En senebetennelse i akilles blir dermed kalt for akillestendinitt på fagspråket.  En slik betennelse kan oppstå grunnet feilbelastning, overbelastning eller idrettsskader.

AkillestendinoSE (SENESKADE I AKILLES)

Tendinose er ensbetydende med seneskade på det medisinske fagspråket. Det riktge termet for en seneskade i akilles blir dermed akillestendinose.

Overbelastning (f.eks. grunnet for mye gange på hardt underlag eller for rask økning i joggeturene), feilbelastning eller idrettskader (f.eks. ved eksplosiv idrett slik som håndball og fotball) kan alle være mulige årsaker til skader i akillessenen.

PARTIELL RUPTUR AV AkillesSENEN

Trykkbølgebehandling kan benyttes for å gi raskere tilheling og stimulere reparasjon inn mot det skadde senevevet. Forskning (se nedenfor) har vist god effekt på behandling av slik problematikk.


Les mer om de ulike behandlingsområdende som trykkbølgebehandling kan brukes på ved å klikke her.

Forskning: Effekt av trykkbølgebehandling mot akillestendinopati

En studie med 105 deltagere (Vulpiani et al, 2009) konkluderte med at trykkbølgebehandling hadde god symptomlindrende effekt mot seneproblematikk i akillessenen.  En nyere studie (Hsu et al, 2017) viste også effekt på delvis avrevne akillessener i form av økt reparasjon og raskere tilheling.

Hvordan utføres behandlingen?

Når man utfører trykkbølgebehandling så har man et trykkbølgeapparat og en probe. Trykkbølgebehandling fungerer ved at konsentrerte høy-energiske trykkbølger rettes inn – via proben – mot smertefulle områder og muskuløst vev rammet av subakutte, subkroniske eller kroniske plager.

 

Denne energien promoterer økt regenerasjon og reparasjon i det behandlede området på flere måter. Det er grunnet denne responsen at selve behandlingen og dagene etter behandling kan oppleves ømme og sensitive i det behandlede området.

 

Hvor mange behandlinger man trenger er avhengig av diagnosen, varighet og andre faktorer – men stort sett vil man ha hatt en god effekt i løpet av 5-8 behandlinger.

Ønsker du en time?

Hvis du ønsker utredning / behandling for din problematikk så ber vi deg om å kontakte oss for en uforpliktende samtale. Du kan også booke time online (døgnåpent).

book online knapp

TIPS: FÅ 50 KR AVSLAG PÅ DIN FØRSTEGANGSKONSULTASJON

Skriv gjerne inn «anbefalt av trykkbolgebehandlingraaholt.no» når du bestiller time online for å få 50 kr avslag på din første konsultasjon ved bruk av online booking.

 

Kilde / forskning:

Extracorporeal shockwave therapy (ESWT) in Achilles tendinopathy. A long-term follow-up observational study. J Sports Med Phys Fitness. 2009 Jun;49(2):171-6.

Healing of Achilles tendon partial tear following focused shockwave: a case report and literature review. J Pain Res. 2017; 10:1201-1206.