Fingre og tommel

Trykkbølgebehandling av seneskade og senebetennelse i fingre og tommel

Trykkbølgebehandling benyttes mot seneskade og senebetennelse i fingre og tommel. Trykkbølgebehandling er effektivt mot senebetennelser og seneskader. Denne behandlingsformen har en rekke positive fysikalske effekter mot slike diagnoser som medfører kortere tilhelingstid og økt reparasjon i de behandlede områdene.

 

Noen av disse diagnosene i fingre og tommel inkluderer:

 

Artrose i TOMMELLEDDET (1:e Metakarpalledd)

Leddslitasje kan gå utover funksjon og gi smerter. Når dette rammer et så viktig ledd som tommelen så blir problemet meget tydelig og frustrerende – da er det godt å vite at trykkbølgebehandling kan benyttes mot denne type problematikk med henblikk på å øke blodsirkulasjon, bryte ned dysfunksjonelt og skadet vev, samt stimulere økt reparasjonsrespons rundt det affekterte området.

Senebetennelse (TENDINITT)

Senene i fingre og tommel kan, som alle andre sener, rammes av betennelse. Dette kalles for tendinitt på det medisinske fagspråket. I fingrene og tommelen så er det vanlig at slike betennelsereaksjoner i senen skjer ved repetitiv belastning – for eksempel for mye repetitive arbeidsoppgaver.

Seneskade (TENDINOSE)

Tendinose er ensbetydende med seneskade. Slike skader kan oppstå grunnet feilbruk og for lite restitusjon over lengre tid.

TENOSYNOVITT I FINGRE ELLER TOMMEL (Triggerfinger og Triggertommel)

Har du problemer med at bevegelsen (da særlig foroverbøy) i en eller flere fingre ikke beveger seg “mykt”, men at de heller “hakker” eller “klikker/knepper” når du beveger de? Dette er karakteristiske tegn på tenosynovitt. En betennelsetilstand inne i senevevet rundt det påvirkede leddet i fingeren eller tommelen.

Hvis denne tilstanden rammer fingrene kalles det for digiti tenosynovitt (triggerfinger) og hvis den rammer tommelen kalles det for pollux tenosynovitt (triggertommel).

For å gjenvinne tapt bevegelse så kan man benytte trykkbølgebehandling. Forskning (se nedenfor) har vist positiv effekt i behandling av slike tilstander – selv om det kan være smertefullt der og da. En forskningsstudie (2016) viste at trykkbølgebehandling er like effektivt som kortisoninjeksjon – men da uten noen skadelige bivirkninger. Trykkbølge bør derfor være et naturlig valg ved behandling av slike tilstander for pasientens skyld.

 

 

 


Les mer om de ulike behandlingsområdende som trykkbølgebehandling kan brukes på ved å klikke her.

Forskning: Effekt av trykkbølgebehandling mot finger og tommelsmerter

En studie (Yildirim et al, 2016) med 40 deltagere rammet av triggerfinger konkluderte med at trykkbølgebehandling var like effektivt som å sprøyte inn kortison. De sier videre at dette, i motsetning til kortisjoninjeksjon, er et ikke-invasivt (tilnærmet ingen risiko) behandlingsvalg.

Forskning har vist (Hsu et al, 2017) positiv effekt i forhold til trykkbølgebehandling av delvis avrevne sener i form av økt reparasjon og raskere tilheling.

Hvordan utføres behandlingen?

Når man utfører trykkbølgebehandling så har man et trykkbølgeapparat og en probe. Trykkbølgebehandling fungerer ved at konsentrerte høy-energiske trykkbølger rettes inn – via proben – mot smertefulle områder og muskuløst vev rammet av subakutte, subkroniske eller kroniske plager.

 

Denne energien promoterer økt regenerasjon og reparasjon i det behandlede området på flere måter. Det er grunnet denne responsen at selve behandlingen og dagene etter behandling kan oppleves ømme og sensitive i det behandlede området.

 

Hvor mange behandlinger man trenger er avhengig av diagnosen, varighet og andre faktorer – men stort sett vil man ha hatt en god effekt i løpet av 5-8 behandlinger.

Ønsker du en time?

Hvis du ønsker utredning / behandling for din problematikk så ber vi deg om å kontakte oss for en uforpliktende samtale. Du kan også booke time online (døgnåpent).

book online knapp

TIPS: FÅ 50 KR AVSLAG PÅ DIN FØRSTEGANGSKONSULTASJON

Skriv gjerne inn «anbefalt av trykkbolgebehandlingraaholt.no» når du bestiller time online for å få 50 kr avslag på din første konsultasjon ved bruk av online booking.

 

Kilde / forskning: 

Extracorporeal shock wave therapy versus corticosteroid injection in the treatment of trigger finger: a randomized controlled study. J Hand Surg Eur Vol. 2016 Nov;41(9):977-983. doi: 10.1177/1753193415622733. Epub 2016 Sep 28.

Healing of Achilles tendon partial tear following focused shockwave: a case report and literature review. J Pain Res. 2017; 10:1201-1206.