Sete (Rumpe)

glutes

Trykkbølgebehandling av Smerter, Seneskade og Senebetennelse i Sete og Glutes

Vondt i setet (også kjent som “rumpa”)? Trykkbølgebehandling brukes mot stramme muskler, isjiasirritasjon (piriformissyndrom), seneskade og senebetennelse i setet (glutes).

Trykkbølgebehandling er effektiv og trygg behandlingsform som kan benyttes mot en rekke diagnoser som kan gi smerter i sete / glutes (folkelig kalt: rumpa). Denne behandlingsmetoden har flere positive fysikalske effekter mot slike diagnoser som medfører kortere tilhelingstid og økt reparasjon i de behandlede områdene.

 

Noen av disse diagnosene i setet inkluderer:

 

Artrose i bekkenleddene

Leddslitasje kan gå utover gange og gi smerter ved bevegelse. Trykkbølgebehandling i kombinasjon med manuell behandling kan være effektivt i behandlingen av denne diagnosen – da både med tanke på symptomlindring og funksjonsbedring.

 

Myalgi / Muskeldysfunksjon / Muskelknuter i Sete

Stram og dysfunksjonell muskulatur i setet kan medføre irritasjon av isjiasnerven og andre nærliggende strukturer (slik som hofte og rygg). Gluteus medius og piriformis er begge kjent som muskler som kan medføre det vi kaller isjialgi (falsk isjias) – altså stråling eller iling ned i beina som primært skyldes dårlig funksjon i muskler og ledd.

 

Myofascielt smertesyndrom

Myofascielt smertesyndrom er karakteristisk i presentasjonen ved at det gir smerter, hypertsensitivitet i ansamlinger av muskelfibre, refererte smerter og muskelspasmer i form av muskelknuter.

Trykkbølgebehandling har klinisk dokumentert virkning mot muskelspenninger (Min ji et al, 2012.

Partiell ruptur av sener (Delvis seneavrivning)

Ved en delvis avrivning av hamstrings i det proksimale festet (det nærmest setet) så kan man oppleve smerter i gluteal regionen på samme side som avrivningen.

Forskning har vist at trykkbølgebehandling kan være et effektivt behandlingsverktøy i diagnoser der man ser delvis avrevne sener (Hsu et al, 2017) – og at det medfører kortere tilhelingstid og symptomlindring.

Piriformis syndrom

Piriformis syndrom er en av de vanligste, muskulære, årsakene til isjias symptomer / smerter. Dette skyldes at piriformismuskelen ligger dypt inne i setet og deler plass med selve isjiasnerven. Så hvis piriformismuskelen blir for stram,  dysfunksjonell og smertesensitiv så kan dette medføre det vi kaller piriformissyndrom.

 

Senebetennelse (TENDINITT)

Setebetennelse i setet kalles for glutealtendinitt. Tendinitt er ensbetydende med senebetennelse – så glutealtendinitt vil altså tilsi at man har en skadereaksjon i enden av muskelfestet.

Seneskade (TENDINOSE)

Skader kan oppstå i senene i setet også – og kalles i slike tilfeller for glutealtendinose. Idrett, plutselig overbelastning og feilbelastning er noen av flere mulige årsaker til denne type skader.

Stressbrudd i Bekken / Hofte / Pelvis

Studier (Gerdesmeyer et al, 2015)  har vist at trykkbølgebehandling stimulerer benvekst i behandlingen av slike tilstander.

 

Trykkbølgebehandling i behandling av stressfrakturer fungerer ved at:

  • Trykkbølgebehandlingen stimulerer benvekst og neovaskulærisering (ny blodtilførsel) i områder rammet av avaskulær nekrose og områder der stressbrudd ikke har grodd sammen.
  • Anbefales av det mest anerkjente kirurgiforskningstidsskriftet grunnet at forskning har vist meget gode resultater i behandling av stressbrudd – der idrettsutøvere og mosjonister har kunnet returnere til trening betydelig raskere enn kontrollgruppen i slike studier (de som ikke mottok trykkbølgebehandling).

 


Les mer om de ulike behandlingsområdende som trykkbølgebehandling kan brukes på ved å klikke her.

Forskning: Effekt av trykkbølgebehandling mot setesmerter

Myofascielt smertesyndrom (kronisk stram og vond muskulatur) er et problem som rammer majoriteten av befolkningen – en studie fra 2012 viste betydelig bedring i form av mindre smerter og nedsatt smertesensitivitet i de musklene som ble behandlet med trykkbølgebehandling i løpet av 4 behandlinger.

Forskning har vist (Hsu et al, 2017) positiv effekt i forhold til trykkbølgebehandling av delvis avrevne sener i form av økt reparasjon og raskere tilheling.

Hvordan utføres behandlingen?

Når man utfører trykkbølgebehandling så har man et trykkbølgeapparat og en probe. Trykkbølgebehandling fungerer ved at konsentrerte høy-energiske trykkbølger rettes inn – via proben – mot smertefulle områder og muskuløst vev rammet av subakutte, subkroniske eller kroniske plager.

 

Denne energien promoterer økt regenerasjon og reparasjon i det behandlede området på flere måter. Det er grunnet denne responsen at selve behandlingen og dagene etter behandling kan oppleves ømme og sensitive i det behandlede området.

 

Hvor mange behandlinger man trenger er avhengig av diagnosen, varighet og andre faktorer – men stort sett vil man ha hatt en god effekt i løpet av 5-8 behandlinger.

Ønsker du en time?

Hvis du ønsker utredning / behandling for din problematikk så ber vi deg om å kontakte oss for en uforpliktende samtale. Du kan også booke time online (døgnåpent).

book online knapp

TIPS: FÅ 50 KR AVSLAG PÅ DIN FØRSTEGANGSKONSULTASJON

Skriv gjerne inn «anbefalt av trykkbolgebehandlingraaholt.no» når du bestiller time online for å få 50 kr avslag på din første konsultasjon ved bruk av online booking.

 

Kilde / forskning: 

Extracorporeal Shock Wave Therapy in Myofascial Pain Syndrome of Upper Trapezius Ann Rehabil Med. 2012 Oct; 36(5): 675–680.

Healing of Achilles tendon partial tear following focused shockwave: a case report and literature review. J Pain Res. 2017; 10:1201-1206.